2. 4. 2013

Vyznání pouzdrové sukni

Mé dlouhotrvající vzplanutí pro siluetu padesátých let je zřejmě již obecně známé - pokud snad ne, můžete si o něm počíst zde: http://www.modnipeklo.cz/clanky/silueta-let-padesatych/ Přesto jsem dlouhou dobu opomíjela další typickou představitelku této dekády, a to pouzdrovou sukni, která stojí v opozici proti své kolové kolegyni. Ve výsledku ale pracuje se stejným nástrojem - kontrastem a zdůrazněním ženských křivek. Má dosavadní nechuť k pouzdrovým sukním se pojí s jejich pozdější kolaborací se strašlivou věcí zvanou "kostýmek". Přiznám se rovnou: nesnáším novodobé kostýmky (mluvím teď o těch neženských kreacích od let osmdesátých do současnosti, ne o kostýmcích dejme tomu meziválečných). Ať už kalhotové nebo s pouzdrovou sukní, nesnáším je stejně vášnivě, jako mám ráda šaty let padesátých. Nikdo mě ani na mučení nepřesvědčí, že existuje krásná a slušivá varianta tohoto kusu oblečení. Chápu, že někde pracovní dress code kostýmky nařizuje a žena je nucená ho nosit. Líbí se mi varianta, kdy si žena obleče okatou nápodobu mužského obleku a jen tím zvýrazní svou ženskost. Tím ale moje tolerance ke kostýmkům končí. Jak jste na tom se vztahem ke kostýmkům vy? 

Našla jsem několik ilustračních obrázků pro vysvětlení svých sympatií a antipatií:

40. léta

50. léta

  současnost

A konečně má dnešní "všednodenní" pouzdrová variace :)




Sukně Mexx - sekáč, 120Kč; top - Camaieu, 250Kč; boty Marks & Spencer, 499Kč; kabelka - sekáč, 150Kč. Foto: stativ a samospoušť :)

21 komentářů:

Adivey řekl(a)...

Moc pěkná barevná kombinace ;)
Pouzdrové sukně a šaty zbožňuji a ani kostýmky mi nevadí. Ale nemusím ty, kde je sukně ze stejné láky jako sako. A vyloženě nesnáším tmavomodré. Evokuje mi to nádražáky (letušky bohužel ne). :)

K. řekl(a)...

Pouzdrová sukně je nejlepší vynález. :-)

Lucie řekl(a)...

Poudrové sukně se mi velmi líbí a ráda je nosím - ale mám problém nějakou dobře padnoucí sehnat. Mám širší boky a úzký pas a výrobci prostě šijí víceméně na souměrné postavy, takže ve většině případů pokud se narvu do sukněma bokama, tak mi odstává v pase :(
A kostýmky mi nevadí, dokonce se mi líbí, pokud dobře sedí.
Nadchl mě kostýmek, který měla Lynnete v jednom díle Zoufalových manželek (bílý a drahý)

Henri řekl(a)...

Pouzdrové šaty miluju skoro nekriticky. Mám jich několik, zaplaťpánbůh umím šít, takže v rámci relaxu tvořím pouzdrovky.

Anonymní řekl(a)...

Ach ano, ty soudobé kostýmky skutečně vyvolávají představu nápadu a radosti ze života prázdné úřadnické uniformní anonymity.

Anonymní řekl(a)...

Pouzdrové sukně se mi z duše příčí.Ženám Vaší postavy sluší,ale když je vidím na ženě s nadváhou a silnějšími nožkami,tak ve mně evokují vzpomínku na přísné paní učitelky ZŠ kam jsem chodila v padesátých letech.

Anonymní řekl(a)...

Také mam problém s tím, že když mi jsou přes boky, v pase odstávají :(
ale moc se mi líbí

Klarkas řekl(a)...

Hanko, neurazte se, ale přijdete mi opravdu hodně štíhlá (soudě dle sebe...:-)) a ta sukně Vám vytvořila krásné boky. Já si ji vzít na sebe, vytvoří mi maxiboky a mým cílem je je skutečně spíše zakrýt, takže za mne takový typ sukně rozhodně ne pro ženy s větší konfekční velikostí jak 40....Ale vám opravdu moc sluší.....

Anonymní řekl(a)...

Ten jak ji u nej odsrihla cenovku sefova a tim rozhodla o koupi? Ten by bozsky. Mam stejny problem se stihem a evidentne i stejny vkus ;-) . Pekny den! Denisa

Channah řekl(a)...

Děkuji za všechny reakce!

Lucie: taky mám ten problém - buď si nechávám sukně upravit (ale to při mých nákupech vyjde obvykle dráž, než cena za sukni, což mě odrazuje) nebo holt zkouším a zkouším... Lepší to bývá se sukněmi s trochou elastanu.

Henri: Dejte sem na sebe kontakt a podle reakcí si můžete založit pouzdrovkovou živnost :))

Klarkas: děkuji :) Já myslím, že spíš záleží na typu postavy, MM nebyla žádné vyžle (viz druhá fotka, měla tuším velikost 42) a jak jí pouzdrovky slušely!

Lucie, Denisa: nemáte někde fotku toho zázraku? :) Pan Google selhal, ale ráda bych se přiučila.

Anonymní řekl(a)...

Kostýmky se mi moc líbí. Stejně jako se mi líbí chlapi v obleku, tak se mi líbí i ženy v kostýmku. Samozřejmě záleží na střihu, materiálu, ušití i jeho nositelce.
(Mně se zas třeba nelíbí boty, které máte na těchto fotkách na sobě. Přijdou mi neženský. Ale to je věc vkusu, že?)
Lenka

Channah řekl(a)...

Lenko, ale samozřejmě :) Má osobní averze ke kostýmkům nebrání nikomu, aby kostýmky miloval, stejně tak nečekám, že všichni sdílí můj "botový" vkus. Od toho už ale blog je, abych na něm psala, co se mi osobně líbí a naopak...

Anonymní řekl(a)...

Já jsem vyjádření svého názoru nemyslela nijak zle!!
Občas čtu váš blog, protože se mi moc líbí vaše modely. Žádné sexy za každou cenu, prsa ven, ale naopak všechno promyšlené, pěkně zkombinované, krásné kabelky...
Jediná má výtka byly ty boty. Ale jak jsem psala, to je věc osobního vkusu...
Lenka

Jana řekl(a)...

Já se musím vyjádřit k tomu topu. Mám ho totiž taky. Hned jsem ho poznala. Doufám, že na mě vypadá aspoň z poloviny tak dobře:-) Jinak kostýmky taky nemám moc ráda. Připadám si v nich stará a usedlá (a mám prosím skvěle padnoucí v pudrově růžové, takže žádná usedlina). Nosím jej výhradně do kostela, a vždycky se těším, až přijdu domů a svlíknu ho:-)

Martina řekl(a)...

A vážně se dá v takových sukních chodit po schodech a nastupovat do tramvaje? Asi by mi slušely, mám také docela úzký pas vzhledem k bokům, jen stehna mám silnější... ale bojím se, že mi sukně bude úzká a nebudu se cítit pohodlně.
No jo, kostýmek bych si musela nechat ušít na míru, přijde mi, že ideální žena současnosti má postavu ve tvaru krabice, já mám bohužel krásné přesýpací hodiny. V zásadě mi kostýmky nevadí (i když holt moc kreativní to není), ale problém je ta velikost, ono asi obecně je padnoucí kostýmek z konfekce tak trochu oxymoron...

Lucie řekl(a)...

Channah: snažila jsem se najít fotku, ale také se mi nedaří, tady je epizoda - kostým k vidění např. od 20. minuty http://www.sledujuserialy.cz/zoufale-manzelky/02x06-chci-na-tebe-zapomenout#video

Lucie řekl(a)...

Martina: většina pouzdrových sukní má vzadu rozparek, takže chodit se v nich dá :-)
ale vyskytují se i bez rozparku a v tom se člověk (nebo alespoň já) nepohne - teď jsem tak natrefila na krásnou sukni, dokonce mi i slušela, ale bez rozparku se v tom opravdu nedala chodit :-)

Anonymní řekl(a)...

Zbožňuju kolové sukně, pouzdrové sukně se mi moc nelíbí. Většina těch sukní mi i sedí ale prostě se v nich necítím. Mám jen jednu kostkovanou bez rozparku a chodí se v ní dost špatně, což je znát hlavně při tom chození do schodů.

Channah řekl(a)...

Martina: Lucka má pravdu, zásadně rozparek vzadu! A pokud se poštěstí natrefit na mírně elastickou látku, je pouzdrová sukně vysloveně pohodlná.

Lucka: díky za odkaz, musím uznat, že na kostým je opravdu povedený, ale stejně... Sukni bych brala hned, ale zkrátka se mi nelíbí tenhle rovný střih saka. Já bych brala třeba takový kostýmek: http://www.retrochick.co.uk/wp-content/uploads/2012/03/DIOR-PENCIL-SKIRT.jpg :)

Jana: určitě vypadá, je totiž skvělý ;)

Anonymní řekl(a)...

Vypadáte moc krásně, ale zároveň tak smutně... snad se to mi to jen zdá. Nikola

Jana řekl(a)...

Abych pravdu řekla, mám ve skříni pár takových těch zužujících se sukní, ale jestli jsou pouzdrové... Nejlepší z nich mi začíná pase (jakože opravdu tam, kde jsem nejužší), ale končí cc v půlce stehen, takže si ji obvykle beru jen na takové to hospodské sedánkování.
Ovšem díkybohu za elastické materiály, souhlasím. Zrovna před týdnem jsem zjistila, že v šatech (černobílé, puntíky, široká ramínka, oboustranný výstřih do V), ve kterých jsem byla sestřence na promoci v ČB (zatím jenom tam), dělají naprosto luxusní efekt :D Spíš mám trochu obavy, abych nevypadala jako cibule, dole hmota a nahoře nad ní nic :/
Ale já miluju sukně a šaty obecně, v něčem se hezky chodí, v něčem se zase dobře tančí ;) (swinguju) Pro tuhle příležitost jsem si ulovila v sekáči padesátkové šaty, jen potřebují zúžit a zabrat přes prsa :p A spodnička by jim slušela.