16. 7. 2012

Jak na boty ze sekáče

Tento příspěvek nebude o tom, jak pěkné boty v sekáči ulovit (mohu poradit jen svá budějická loviště, která jsou stejně čtenářům tohoto blogu již dostatečně profláknutá), ale pokusí se být návodem, co s nimi poté, když už si je pyšně přinesete domů.

Disclaimer: pokud se vám z jakéhokoli důvodu příčí kupovat boty v sekáči, nečtěte dále. Nekladu si za cíl vás přesvědčovat a lámat, abyste svůj názor změnili. Třeba se vám ale některý z následujících bodů bude hodit i pro boty zakoupené v obchodě (pokud se třeba necítíte pohodlně při myšlence, že je již někdo před vámi zkoušel).

1) (Tento bod je asi zbytečný, ale přesto:) Nekupujte boty sešmajdané, okopané nebo vykazující jakékoli jiné výrazné známky nošení. Ani kdyby boty stály pět korun nebo byly kdovíjak značkové, přeci si nechcete kazit nohy a vzhled. Nejjistějším ukazatelem onošení jsou podrážky a podpatky, případně vnitřní stélka. I kdyby boty navenek zářily čistotou a neonošeností, ale měly by sešmajdanou podrážku k jedné straně, budou vám leda kazit klenbu a držení těla. Pokud ve vašem sekáči mají jen boty, které vypadají, jako kdyby je někdo našel u popelnice, zkuste najít sekáč jiný nebo je radši nekupujte v sekáči vůbec. Oblečení vyperete, popřípadě i zašijete, u bot to tak snadno nejde.

2) Boty důkladně otřete vlhkým hadříkem zvenku i zevnitř. Opět to není překvapivý bod, ale chceme být důslední :) Není od věci nechat také boty vyvětrat na čerstvém vzduchu, mohou být někdy cítit po desinfekci z obchodu. 

3) Toto je asi nejdůležitější bod - vystříkejte desinfekcí (ideálně speciálně určenou pro boty). Já používám Top Gold - deodorační antimikrobiální sprej do obuvi (likviduje kvasinky, bakterie a plísně). Pak si můžu být jistá, že jsou moje chodidla v bezpečí. Mimochodem používám tenhle sprej i na boty koupené v běžných obchodech, mnohokrát jsem byla svědkem toho, jak si zákazníci zkoušeli boty na bosou nohu (často i za mlčenlivého přihlížení prodavaček). Jistota je jistota.

Fotopříloha: můj nový úlovek - boty Jones Bootmaker, sekáč, 45Kč + antimikrobiální sprej Top Gold (koupila jsme ho v obuvnictví, tuším Baťa)



12 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Dnes už je asi běžné zkoušet boty na boso. Vždycky si nosím ponožky s sebou nebo si je v prodejně koupím, když tam nemají ty jednorázové v krabičkách rozmístěných po prodejně. Pak jsem si před pár lety všimla slečny zkoušející si boty na bosé nohy, rozhlídla po oné prodejně se a bylo tam kolem spousta bosých nožek v ještě nekoupených botách. Prodavačky na to nic neříkaly. Takže si aspoň mýdlovou vodou otřu i nové boty.
Adivey

Anonymní řekl(a)...

Nojo, ale jak si pak vyzkoušet takové sandále )nedejbože na podpatku). V silonkách to nejde, protože to klouže, a tímpádem by človeku například utekly padnoucí boty...

Klára Otepková řekl(a)...

A ve kterém sekáči to bylo? za celé své obcházení sekáčů jsem ještě nenatrefila na žádné o velikosti 40. Víte o nějakém, kde je občas mívají?
Jinak botky vypadají skvěle a štve mě, že jsem je nenašla dřív :D

Unknown řekl(a)...

Já jsem z toho taky vždycky rozčarovaná, když vidím, jak si dámy strkají boty na bosé nožky... sprej si zakoupím, bude se hodit! :)

Channah řekl(a)...

Adivey: tak tak, mám stejnou zkušenost.

Anonymní: to je těžké, souhlasím - já to sama řeším tak, že je zkouším na silonky a pokouším se odhadem "odečíst" ten klouzavý efekt silonek ve smyslu "velikost sedí, v silonkách mi trochu vyjíždí noha, ale na boso by to mělo být ok". Ideální to není, ale mám to celkem osvědčené...

Cleo: Front, Budějice :) 40 mívají docela dost, ale já tam mám na boty extrémní štěstí či co, kamarádka si mi zrovna dnes stěžovala, že se jí tam málokdy zadaří. Přinejmenším tam mívají nové nebo málo nošené boty. Mají je pravda obvykle dražší, tohle byla jakási sleva.

Anonymní řekl(a)...

Tak já zkouším v silonkách, ale už jsem párkrát přinesla domů boty (letní), ve kterých se pak naboso nedalo chodit, protože někde dřely :( Od té doby, pokud mám o boty vážný zájem a už jsem je předtím v silonkách vyzkoušela, zkouším i naboso...

Matuli řekl(a)...

Nakupování bot v "sekáči" mě teda netrápí, na velikost 42 tam narazím asi těžko:D Obzvlášť když je těžké jí sehnat i v běžném obchodě:)

Anonymní řekl(a)...

Botky jsou krásné, moc se mi líbí. Ale s nákupem v sekáči asi neuspěju, o žádném v okolí nevím... Vlastně vím ale to jsou dětské takže zase mám smůlu. Ale o spreji uvažuji, máv do práce uzavřené(musí být)kožené boty a začínají jaksi divně vonět :-) Martina

Anonymní řekl(a)...

Fuj, tohle ne, zkoušet boty na boso začíná být normální? Bude za chvíli normální zkoušet si spodní prádlo taky "na ostro"? Minulý týden jsem utekla z Humanicu u OC Nový Smíchov, pátrala jsem po zkušebních ponožkách, až mi prodavačka řekla, že sorry, došly, všichni můžou zkoušet na boso. Eklhaft. V momentě jsem byla z Humanicu pryč.

Sabina řekl(a)...

Zkoušení bot na boso je vážně humus nechutnej. Minule si tak zkoušel celej obchod a když jsem si z kabelky vytáhla silonkové ponožky, dívali se na mě jak na exota :/

Channah řekl(a)...

Shrnuto podtrženo, kupte si desinfekční sprej a vystříkejte s ním zuřivě každou botu nezávisle na jejím původu :)

giveaway.cz řekl(a)...

Co jsem tak vypozorovala, tak se tyhle zkoušecí zvyky liší podle zemí. V Jižní Americe, teda v částech, kde je teplo a lidi chodí celý rok bez ponožek, se prostě všude zkoušelo bez. Mám pocit, že třeba v Anglii to taky moc nehrotili.

Když v sekáči vyzkoušíte botu na ponožku a tu si pak zase strčíte do své boty, tak si nějakou tu plíseň taky přenést můžete.