16. 1. 2013

Obrazová historie mých vlasů

U minulého článku o bílých šatech padlo několik dotazů na barevný vývoj mých vlasů - zajímaly vás fotky mého blonďatého já, ptali jste se, jestli jsem uvažovala o zrz. Zde je tedy má vlasová zpověď:

Narodila jsem se coby blonďatý andílek (záhy ostříhaný podle kastrolu). K tomu oči neidentifikovatelné barvy - v závislosti na světle a duševním rozpoložení přecházejí od šedozelené po modrozelenou. Barva očí mi zůstala, barva vlasů prošla dramatickým vývojem. Mé blonďaté období je podrobně zdokumentováno:



Blond mi vydržela dlouhou dobu, svou plavovlasou inteligenci jsem začala popírat poměrně nedávno. Vše začalo prudkým hnutím mysli a přebarvením na zrzavou. Několik zrzavých předmětů doličných:

foto Veronika Balcarová

Postupně jsem přešla od světlehnědé po tmavohnědou, kde jsem v současné době zakotvila. Největší změnou, zdokumentovanou už na blogu, byla nová ofina.

foto David Fencl
foto Alena Švambergová

Pokud vás ještě plně neuspokojila historie mého vlasového porostu, přidám ještě několik poznámek k  jejich kvalitě a tipů k údržbě. Mé vlasy jsou jemné a hebké - takhle to může znít jako výhra, opak je ale pravdou. Kromě úsměvného zážitku, kdy mi vlasy nadšeně ohmatávala korejská studentka a na celou mnohonárodnostní třídu vykřikovala, ať si jdou všichni také sáhnout, přináší jemnost vlasů spíš problémy. Kromě žížalích vln  mi na nich nedrží téměř žádná vlnící a kadeřící úprava. Žehličce a kulmě se vyhýbám jako čert kříži, nezáleží na tom, jaký má úžasný povrch a jak supermoderní má nastavování teploty. Po jednom kulmovacím období (několikrát natočené vlasy na vystoupení) jsem si je polámala tak, že jsem skončila u stříhání a patlání černého kelímku Gliss Kur od Schwarzkopf  (ze srdce doporučuji, pomohl - celým názvem se to jmenuje "Regenerační maska proti poškození vlasů Ultimate Repair"). Od té doby s horkem neexperimentuji a vlasy utěšeně dorůstají. 

Mimochodem nedávno jsem se vážně ptala své kadeřnice, zda je možné nechat se obarvit na tmavě modrou. Kadeřnice vypadala lehce polekaně a následně mi vysvětlila, že si můžu vybrat buď mezi černou s modrými odlesky nebo řvavě modrou (tu prý nosí punkeři). Případně modré proužky, což jsem odmítla, protože nechci vypadat jako modrý tygr. Uvidíme, jak se vlasová situace vyvine, pro své potěšení jsem si tmavomodrou barvu vlasů přičinila ve fotoeditoru: 

28 komentářů:

luciekoli řekl(a)...

To znám, mám stejný problém. Z jakéhokoli účesu mi vlasy dřívě nebo později vyklouznou. Kulmu občas použiju, ale za hodinu už se mi vlasy jen vlní a chvíli na to už je mám zase rovné. Jo a ani ty žížalí lokny nepomáhají - ráno super, neskutečně kudrnaté, dopoledne to nějak začíná padat, odpoledne max lehké vlnky... Nu co nadělám...

Limetka řekl(a)...

No já mám zase opačný problém... vlasy se pořád kudrnatí a vlní a když bych si je v zimě nebo dešti chtěla vyžehlit, tak to stejně dlouho kvůli vlhkosti nevydrží. S žehličkou nemám žádné negativní zkušenosti, ale možná proto, že jsem si koupila poměrně drahou...

Myslím, že Channah sluší nejvíce tmavě hnědé vlasy s nádechem do rez.

Amaterasu řekl(a)...

Ta zrzavá byla úžasná! Aktuální barva je taky skvělá, ale zrzavá je zrzavá. A jemný vlasy mám taky, nedrží mi na nich vůbec nic a o objemu si můžu nechat jenom zdát :(

Anonymní řekl(a)...

Jojo, s jemnými vlasy mám letité zkušenosti. Krepovala a kulmovala jsem naposled před nějakými osmi lety, co jsou pod zadek, nehodlám na to investovat energii, když to do půlhodiny splaskne :(

Jinak ta zrzavá ti slušela zdaleka nejvíc, přírodní barva vypadá jako barvená (mám to stejně) a ta současná tmavohnědá na mě působí strašně tvrdě a zestaršujícně.

Fotodokumentace pěkná :) Morgysz

Anonymní řekl(a)...

Mě se taky nejvíc líbila zrzavá:-) jinak ofinka je na vás úžasná- máte opravdu nádherné vlasy.. každý má něco co se mu na těch jeho nelíbí. Já mám zase vlsy husté a takové tvdré a krepaté a nic to nezmění- zkusila sem už všechno možný :-( chtěla bych aby se mi taky někdy leskly... zdraví Ivča

Len řekl(a)...

S vlasy mám také problém - mám je taky tak extrémně jemné, ale zároveň hodně husté (což teoreticky zní dobře, ale...), takže mi příšerně plihnou; přitom můj obličej vyžaduje velký objem na hlavě a menší pod ušima a dál-tedy přesně naopak. Roky jsem si myslela, že mám opravdu ošklivý obličej, a nakoc zjistila, že to dělají vlasy! Nosím tedy mikádo ve své přírodní tmavě hnědé (s barvením jsme taky hodně experimentovala) a nedám na něj dopustit. Závidím některým dlouhovláskám, že můžou nosit drdoly, ale vím, že na mých vlasech stejně nedrží. Už jsem se prostě naučila pracovat s tím, co mám.
Nejvíc mě uchvátila ta první fotka se zrzavými vlasy, ale obličej nevidím, takže těžko soudit slušivost. Jinak myslím, že nejlepším krokem ve změně vlasů byla právě ofina. :-)

Martina, Elegant 40 řekl(a)...

Mně se líbí nejvíc zrzavá, protože jsem zrzka od přírody, ale nevidím ti celý obličej, tak nedovedu posoudit, jak to sluší tobě. Jinak ta tmavě modrá je dobrý nápad.

Channah řekl(a)...

Luci.K - pokud nezaberou žížaly, tak už nic... To je jediné, co mi jakž takž drží. Musíme to brát tak, že kdo má kudrnaté, tak zas zběsile rovná a my to máme zdarma :)

Limetka: á, vida, to je přesně ono :))

Mařena, Morgysz, Ivča a další: zrzavá měla jednu výraznou nevýhodu - blbě se kombinovala s barevným oblečením, třeba červenou jsem prakticky nemohla nosit a tloukla se i s jinýma barvama... Ale jinak se mi líbila moc a na své zrzavé období vzpomínám v dobrém :)



Anonymní řekl(a)...

Taky mám jemné a celkem husté vlasy. Asi 15 let jsem nosila dlouhé, pár let až do pasu, pak už mě nebavilo to česání. Svatební účes byla čirá hrůza, protože nepomohla ani tuba laku. A když nám do rodiny přibylo dítě, zkrátila jsem je pod uši, na mikádo, ustřihla si ofinu (Channah, přiznám se, žes mě inspirovala) a jsem někdo úplně jiný a hlavně pořád upravený.
A co se barev týče, jedna moje spolužačka kdysi přišla do školy s tmavě zelenou hlavou a bylo to naprosto super!

Anonymní řekl(a)...

Já si myslím, že ti nejvíc slušela ta přirozená blond. Na té první dospělé blond fotce máš světlé obočí, světlé vlasy s teplým tónem. Důvodem, proč na té fotce vypadáš nepřirozeně, je moc výrazná rtěnka a stíny ve studených odstínech. Já bych tě odhadovala na jarní typ, ale radši doporučuju supervizaz.net, tam je barevná typologie rozebraná dopodrobna. Výrazně zrzavá se mi na tebe zdá moc výrazná, tmavá. Stejně tak tmavě hnědá. Dělá tě zbytečně starší a přebíjí tvoje jemné rysy. Tmavěmodrá je úlet úplně mimo, máš v tom takový mrtvolný výraz.

Frogletka řekl(a)...

A já jsem si říkala, že mi na Vás přijde ta tmavá taková nepřirozeně tvrdá... A ona Vaše přirozená barevnost je úplně opačná :) Škoda, že u zrzavých fotek není vidět, jak působí na Váš obličej, přijde mi, že v ní vypadáte velice přirozeně (věc v českých luzích a hájích opravdu nevídaná!) a pak mi přijde škoda, že si zrz můžete dovolit a přesto ji nenosíte. Co já bych za to dala, aby mi slušely zrzavé vlasy :)

Anonymní řekl(a)...

Ach škoda, že už nechceš zrz. Máš na ni přesně ten špičatý zrzkovský obličejík.

Anonymní řekl(a)...

Tedy, nejvíce se mí líbí zrzavá.
Mám pocit, že máš obličej na zrzku :-)

Aurora,
modnidenik.blogspot.cz

Anonymní řekl(a)...

Sluší Vám všechny barvy, protože máte krásnou pleť a jemné rysy.
Mně se nejvíce líbí rezavá, hnědo-rezavá a hnědá (hlavně odstín na fotce v příspěvku Příběh šatů je úžasný).
Modročerná barva Vám sluší (líbí se mi kontrastní typy), ale nevýhoda je, že Vás dělá určitě starší a také by podle mě přinesla problém s výběrem barev oblečení. Nikola

Anonymní řekl(a)...

U modročerné by to pak chtělo dobarvit i obočí, jinak to pokaždé vypadá divně. Kolik dívek barvících se na tmavo na tohle kašle, nebo to naopak přemaluje tužkou tak, že vypadají jak prostitutky... Ale u vás věřím, že máte vkus. Nicméně nejvíc si vás umím představit v té ryšavé.

Anonymní řekl(a)...

Ty zrzavé vlasy jsou krásné,ale krom zmíněných problémů s oblečením je asi i problém s vymýváním zrzavé barvy a následným neustálým barvením,kterým se vlasy také ničí.Ve své přirozené barevnosti jste nevýrazná.V té tmavé barvě jste krásná.Nemáte též pocit,že po obarvení na tmavo jste se stala v životě průraznější a dominantnější? Také bych řekla,že Vám více okolí naslouchá a spíše docílíte svého.

Anonymní řekl(a)...

Ještě k tomu špatnému kombinování barev - tomu se stejně nevyhneš u jakéhokoli přebarvování. Vždycky se musíš naučit nosit jiné odstíny.

K vymývání rezavé - tak chemické barvy nejsou jediná barvící látka na světě, ne? Co henna? Když se správně vychytá odstín, je k nerozeznání od pravých zrzavých vlasů (vyzkoušeno na vlastním paču) :)
Morgysz

Anonymní řekl(a)...

Mě se na vás nejvíc líbí hnědá. Na té fotce se zelenými šaty vám krásně vynikají oči, přecházejí až do zelené.

Unknown řekl(a)...

Určitě teď působíš daleko výrazněji a zajímavěji než ve světlých vlasech (i když i ty Ti moc slušely). Chtěla bych ale vidět fotky se zrz vlasy, kde jdeš opravdu vidět:) a barva sama o sobě je krásná, ale nepoznám z toho jak ti sluší. Modrá zní šíleně:) Jinak já mám vlasy úplně jiné: jemné, suché a shodně vlnité. a taky je to boj:) Veronika

Susieanne řekl(a)...

Moc pěkný příběh vlasů! :) Jinak nejvíce se mi líbíte jako zrzečka, je to moc hezké a kontrastní s Vašimi jemnými rysy. Tmavěmodrá je ovšem taky pecka, jděte do ní!

Anonymní řekl(a)...

Nejkrásnější byla blond, rozhodně. Kdybych měla tak nádherné blond vlasy, v žádném případě bych je nebarvila.

Anonymní řekl(a)...

Pokud někomu sluší zrzavá, přesně ta barva co jsi měla, tak bych jí neměnila za nic jiného. Dle mého názoru je to barva co skutečně nejde jen tak někomu a když už to sedí je to náramná paráda. Lucie

Channah řekl(a)...

Zkusím vypátrat nějakou zrzavou s celým obličejem... Nicméně když píšete, že oproti blond mě tmavohnědá zestařuje, tak nezapomeňte, že na blond fotkách jsem o 10 let mladší ;))

Adivey řekl(a)...

Hlasuji pro hnědou (konkrétně tu na fotce v zelených šatech).
Blond, ač přírodní, mi přijde s odpuštěním jalová a taková nijaká.
Zrzavou nedokážu moc posoudit. Sama jsem pihatá zrzka a všechny pokusy o barvení na zrzavo se mi zdají ... jak to nazvat ... úsměvné. Bez pih a dalších atributů to není ono. :) Ale ke světlému (blond) obočí by to jít mohlo.

Anonymní řekl(a)...

Přidávám se k těm, kterým se nejvíc líbíte jako blondýna. I v obličeji jste taková jemná, něžná, a ta tmavá je k tomu příliš tvrdá. Nepatří k Vašemu barevnému typu, působí jako helma. Nejde o to, že jste o deset let starší než na blonďatých fotkách, jednoduše se to tluče a ubíjí Vás to.

Možná by fungovala i ta zrzavá. Z těchto fotek to nejde poznat. Jasně že je potom větší problém s kombinací. No ale kombinovat se musí v každém případě, ne?

Anonymní řekl(a)...

Nejvíce se mi na Vás zamlouvá zrzavá :)Ivet

Anonymní řekl(a)...

Pokaždé, když se dívám na Váš blog, mi proběhne hlavou, že je škoda tak tmavé barvy vlasů... Působí na Vás příliš drsně, ostře... nebo jak to popsat :) a stejně jako ostatní jsem nadšená Vaším zrzavým obdobím :) máte velmi krásný a jemný obličej a ty černé vlasy Vám zbytečně ubírají na pozornosti...
Jinak mi něčím hrozně moc připomínáte zpěvačku Loreenu McKennit :-) viz třeba http://images5.fanpop.com/image/photos/26200000/Loreena-McKennitt-loreena-mckennitt-26282423-1265-1900.jpg
Mějte se krásně!
Anna

Anonymní řekl(a)...

Ta tmavá Vám vůbec nesluší.