8. 5. 2013

Sutašková spona

Pan Google tvrdí, že "Sutaška (z maďarského sujtas) je splétaný úzký prýmek, nejčastěji z bavlněné nebo viskózové příze. Sutašky se používají ke zdobení stejnokrojů, kabelek nebo např. k výrobě bižuterie prýmkovací technikou." Právě poslední zmiňovaná technika mě poslední dobou okouzlila - vše začalo tím, že jsem dostala sutaškovou sponu do vlasů jako dárek  k Vánocům od své taneční studentky Jany Vejmelkové. Sutašky je nutné k sobě naplocho sešít, proto si radši ani nepředstavuji, kolik práce taková spona, navíc doplněná korálky a kameny Swarovski, musela dát... Při procházení internetu jsem narazila na tolik krásných sutaškových šperků, že jsem se rozhodla věnovat jim samostatný článek - pokud máte nějaké své oblíbené sutaškové umělkyně, podělte se v komentářích, budu ráda za další inspiraci :)

Spona: Jana Vejmelková - ninetka.art@gmail.com https://www.facebook.com/artandbijouxninetka


13 komentářů:

Unknown řekl(a)...

Samozřejmě že jednička je Terka Drábková ;-)

Channah řekl(a)...

Terku znám i osobně, nad jejími výrobky slintám už dlouho, ta samozřejmě v článku nebude chybět! :)

Anonymní řekl(a)...

Já bych prosila o návod na ten účes :). Motyka

Channah řekl(a)...

Video s návodem zde: http://www.youtube.com/watch?v=g5JZOVnSjjE Je opravdu jednoduchý a dobře drží (a to mám hodně jemné vlasy).

Anonymní řekl(a)...

Kamarádka takové šperky vyrábí. A vůbec to není složité, udělala i návod: http://tatytoalba.wordpress.com/2013/03/11/fanny-a-stella/

Anonymní řekl(a)...

Mám ráda sutašky od prodejkyně "svitim" na fleru:

http://www.fler.cz/zbozi?uid=149767

A taky mam krasnou sutaskovou celenku z bratislavskeho trhu, kde prodavala slecna (nasla jsem ji pak dodatecne na saske.sk):

http://www.sashe.sk/marika21

Na sashe jsem pak taky objevila:

http://www.sashe.sk/bazu

Nech sa paci:)

Anonymní řekl(a)...

Vela peknych sujtas sperkov, hlavne nausnic, najdete v Bratislave vo Violet Bijoux na Zupnom namesti. Mam od nich nausnice a jedny som dala urobit aj pre kamaratku. Daju sa tam kupit hotove, ale urobia vam, ake si poviete. Vrelo odporucam.

Anonymní řekl(a)...

Najdete ich napr. tu
https://www.facebook.com/pages/Violet-Bijoux/124030077737943

Unknown řekl(a)...

Hani, nemáš víc tipů na takovéto jednoduché, leč stabilní účesy pro rovné, jemné vlasy? Tenhle jsem zkusila, držel skvěle, sice provedení na první pokus pokulhávalo a v důsledku toho nešla gumička skoro vymotat, ale dobrý, nevzdávám se a budu trénovat :) Jen neumím moc hledat tyhle návody a ty se evidentně vyznáš, páč jich máš v zásobě dost, tak by se mi líbil samostatný post s odkazy na tebou oblíbené účesy, co ty na to? ;-) (nebo jestli tady už takový byl, tak mě odkaž na něj, dík!)

Verunka

Unknown řekl(a)...

Jo a ještě jsem si vzpomněla: šperky vyrobené technikou kanzashi znáš? Nad těmi slintám nad Flerem já: sponky, spony, čelenky, brože, ... Ale sutašky jsou rovněž krásné a evidentně hodně pracné!
Verunka

Veber řekl(a)...

Tak mě právě zaujala tato stránka: http://makbizuteriasutasz.blogspot.cz/ Já bych na to trpělivost rozhodně neměla.

Veber řekl(a)...

http://szkrisztadesign.blogspot.cz/
http://bizsuterie.blogspot.cz/

Channah řekl(a)...

Moc děkuju za všechny tipy, některé jsou opravdu parádní a v článku je využiju!

Verunka: souhrnný post na účesy zatím nemám, měla jsem tu tuším žížalí vlny, drdol ze žížalky, tenhle drdol, rybí cop a to je asi tak všechno... Já s tím docela bojuju, nechci nosti pořád to samé, ale mé jemné vlasy odolávají většině úprav, takže zas takové spousty osvědčených návodů nemám. Ale popřemýšlím a zkusím se podělit ještě o další :) Kanzashi znám a miluju - mám dokonce kanzashi kytičku na tanečním kostýmu.