20. 7. 2013

Hospic, kde to žije

Dnešní příspěvek bude o jednom z oněch vystoupení, na které budu ještě dlouho (a ráda) vzpomínat... Dnes jsem se svými kolegyněmi tančila v prachatickém Hospici sv. Jana N. Neumanna. Nebyla to pro mě první návštěva, v hospici jsem byla prvně v únoru, kdy zde svůj život končil mně blízký člověk. Už tehdy jsem si všimla jedné podstatné věci - že totiž hospic, v povědomí veřejnosti většinou jen vágně usazený jako místo, kde lidé umírají, není žádným depresivním domem smutku. Naopak - místo nemocničního sterilního prostředí vás překvapí světlé a teplými barvami vymalované pokoje a krásný areál hospicové zahrady. A samozřejmě to nejdůležitější - personál hospice, lidé, kteří své často nelehké poslání zvládají s obdivuhodnou energií a úsměvem. Na pokojích nevládne nemocniční režim, pacienti se můžou prospat, co největší komfort je poskytován i jejich rodinám. Hospic není místem léčby, přesto je schopen svým pacientům zaručit účinnou léčbu bolesti - v dnešní době opravdu není nutné v posledních dnech fyzicky trpět. Stejná péče je zde věnována i  duši. A jak jsem zmínila již v samotném nadpisu, hospic je místem, kde to žije - konají se zde koncerty, vystoupení, plesy... Vše s jediným cílem - aby byly poslední dny pacientů (a také poslední chvíle, které s nimi stráví jejich rodina a přátelé) co možná nejhezčí.

Zajištění vysoké kvality života a komfortu pacientů vyžaduje i vysoké náklady - pojišťovny hradí základní zdravotní péči, část připlácí pacient podle výše svého příjmu (ale jen 100-310Kč za den), proto je vysoký standard, který hospic svým pacientům poskytuje, závislý i na sponzorských darech. Pokud se rozhodnete jakýkoli dar poskytnout, zde je číslo účtu: 171157619 / 0600. Sbírky na hospic nejsou v naší zemi tak populární, jako třeba různé charity na dětské domovy, proto si myslím, že je třeba kolem tématu hospiců a vůbec důstojného odchodu ze života trochu rozčeřit vody, tomuto tématu se ostatně finálně nevyhne nikdo z nás :)

Osobně děkuji panu řediteli Robertu Hunešovi za nesmírně cennou práci - a celému personálu hospice, jejichž úžasný přístup jsem sama zažila. 

Několik fotografií z dnešního vystoupení:










3 komentáře:

Unknown řekl(a)...

Musím se přidas s naprostou chválou a maximálně lidským přístupem. Naše babička byla letos také nějakou dobu tamním klientem a její odchod laskavou péčí proběhl velmi důstojně...
Přidávám se s množsvím díků, děláte opravdu záslužnou práci!!!

Bru-net řekl(a)...

Děkuji ti za to že děláš to co děláš! :)

Channah řekl(a)...

Klára: jsou zkrátka obdivuhodní. Poděkování vyřídím!

Bru-net: všechny díky patří lidem z hospicu :) Ale děkuji moc!