10. 2. 2012

O aristokratické bělobě

Ne, nechci být opálená. Chci být bílá jako sýr, moučný červ a ředitel vápenky. Smiřte se s tím. 

Ale teď vážně:  nevěřili byste, kolik překvapení a někdy až pohoršení vzbudí fakt, že si pěstuji svou aristokratickou bělobu. Přitom minimálně polovina obyvatel zeměkoule si stále přeje být bledá a matlá na sebe všemožné zesvětlující přípravky, o historii bledosti (přinejmenším u žen) nemluvě. Už jsem na sebe na stránkách tohoto blogu naprášila svou lásku k orientálnímu tanci, musím tedy teď zmínit další, specificky taneční paradox: egyptské (ale i indické a jiné) orientální tanečnice se všemožně snaží zblednout, aby dostály místnímu ideálu krásy, jejich evropské kolegyně se oproti tomu snaží opálit cestami přirozenými i nepřirozenými, aby se přiblížily pravé orientální snědosti. Blázinec na kolečkách!

Svou původní blonďatou inteligenci sice maskuji pod tmavým přelivem, bledá pleť mi ale díkybohu zůstala, naopak ještě víc vynikla. Jaká byla má radost, když jsem objevila stránky orientální kosmetiky http://www.luview.com/ (vřele doporučuji jejich BB cream), mé Korejky mi v barvě pleti rozumějí. Pokud nepatříte k vybledlé minoritě, v e-shopu mají i tmavší odstíny.

Zábavná historka na závěr: jednu mou spřízněnou duši, pobývající v Malajsii, přijela navštívit její kamarádka z Čech. Nadšeně si užívala slunce a moře a opálená do bronzova se před odjezdem zašla podívat do místního obchodního centra. Při procházení obchodů narazila na reklamní stánek s bělicí kosmetikou - přešla by ho bez povšimnutí, kdyby si jí ale nevšimly aktivní prodavačky. Vrhly se na ni jako vosy na med, začaly ji natírat bělidly a zhrozeně vykřikovaly: "Slečno, co se Vám to proboha stalo! Vždyť vy jste se OPÁLILA!!!" 

Tak!


(foto Petra Zušťáková, http://www.petrazustak.cz)

31 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Nejsem Korejka, ale rozumím dokonale. V létě bez klobouku ani ránu:-)

Mori

Anonymní řekl(a)...

Neopalujte se, moc Vám to sluší takhle - a ostatním ženám povětšinou také. P.

Katka řekl(a)...

Taky se moc neopaluji. Ve výsledku mi to ani nesluší, navíc ze sluníčka jsem tak akorát spálená.

Anonymní řekl(a)...

Jedinou výhodou opálení je, že moje pleť vypadá lépe a postava štíhleji :D
jinak se ale vyloženě slunci nevystavuji, moře mám sice ráda, ale ze zásady se držím ve stínu (nesnáším pařit se na slunci) a používám opalovací krém s vyšším faktorem - přesto moje pokožka velmi rychle tmavne
no a co se týče toho, jak se některé dámy (i pánové) snaží za každou cenu získat bronzovou barvu, tak to opravdu nechápu a nelíbí se mi to - hlavně ten "přirozený" oranžový nádech

Veronika řekl(a)...

Vám ta světlá opravdu sluší! A ani by mě nenapadlo, že jste původně blondýna - ta barva vypadá opravdu přirozeně. Já jsem přesný opak - od přírody snědší a na slunci se rychle opálím a nikdy nespálím. A taky se mi to líbí. Myslím, že lidi by měli sledovat své tělo a kůži a chovat se podle toho, co jim vyhovuje a ne podle toho, co se zrovna nosí (bělící přípravky mi připadají stejně šílené jako solárkování)

Klára Otepková řekl(a)...

Neopaluji se, líbí se mi víc, když mám světlý obličej, pak i vlasy mají hezčí barvu.

Anonymní řekl(a)...

Já proti opalování celkem nic nemám, světlé oblečení vypadá na opálené kůži lépe a opálení mi celkem sluší... když je rovnoměrné a přiměřené, ne vyloženě hnědé. A já nejvíc opálení nachytám na výletech, ne na pláži, a pak podle toho vypadám. Loni na stopu do Rumunska a Bulharka se mi za to přítel moc smál, měla jsem podle trička opálené ruce, na hrudníku spálené proužky vedle plavek za krk, nohy zepředu opálené podle kraťasů nad kolena a zezadu podle kalhot na stop, které jsou pod kolena. Ta lýtka zezadu byla nejvýraznější a bylo to strašné! A na nártech samozřejmě vypálené proužky sandálů. (Prý jsem hrála všemi barvami.) Po návratu jsem nosila zásadně dlouhé letní kalhoty a tričko, musely se schovat ty přechody, pak to vypadalo i hezky.
A nejhorší, necelý týden po návratu jsem se zapisovala do školy a musela jsem se vyfotit a tak na fotce v indexu vypadám jak černoch...
Každopádně Vám ta světlá kůže sluší a pokud Vám vyhovuje se před sluníčkem schovávat, rozhodně se jí držte.
M.

Channah řekl(a)...

Veronika: souhlas. Ostatně můj příspěvek není filipikou proti snědé pleti, spíš nadsazeným "bojem" o právo na bělobu ;)

M.: Aj aj, já se takhle jednou spálila na cvičáku se psem, nenamazala jsem se a pak musela stát pod přímým sluncem a trénovat poslušnost (spíš svou než psí).

Ostatě nejhorší jsou asi různé ty opalovací krémy a "nástřiky" - obvykle pak ty dámy vypadají jako mrkve.

Jana řekl(a)...

Moje řeč! Byly časy, kdy být bílá značilo aristokracii, která nemusela pracovat. Já si zakládám na tom, že vypadám jako elfka, dlouhé přírodní blond vlasy (kdy jsem málem obrečela jen 10cm zkrácení), bělostné štíhlé tělo a éterický vzhled :) Na sluníčko se občas vyvalím na balkon, ale efekt nula. Loni jsem byla jedinkrát na koupáku a i s faktorem cca 30 jsem měla nohy a záda jak rak - byla jsem věčně ve vodě a já pak druhý den ráno skučela na sedačce v autě (naštěstí jen 15 km). Takže máte mou plnou podporu, my bílé vrány v davu černých solárkových ovcí musíme držet spolu ;)

Anonymní řekl(a)...

Channah,jste krásná Sněhurka.Moc vám to sluší.Myslím,že každý by si měl dopřát to, co se mu líbí a po čem touží.Já jsem vyznavačkou opalování,ale ne solárního.Vyloženě nesouhlasím s tvrzením,že opalování tvoří vrásky a člověk působí staře.Od 14 let vylehávám na slunci od jara do podzimu,v posledních letech i u moře a v 60 letech vrásky nemám.Miluji chvíle,kdy mi slunce vypaluje přímo duši z těla a endorfiny zaplavují organismus.

Eli řekl(a)...

Já často říkám, že kdybych měla být snědá, tak se tak už narodím :-) Posedlost snědou pletí asi nikdy nepochopím, ale když mé kamarádky tolik baví se opékat na sluníčku nebo v solárku, neberu jim to. Někomu to i sluší, i když až příliš často mám pocit, že méně by bylo více. Já opalování od dětství upřímně nesnáším a tak jsem se naučila být na svou bílou pleť náležitě pyšná. A Tobě to takhle moc sluší ;-)

Unknown řekl(a)...

Taky si pěstuju bělobu, takže chápu a rozumím :)

Liška Ryška řekl(a)...

Ty krásně modrý vóči!
:)

Bohužel prý některí ty bělící přípravky když se přestanou používat (když už na ně dotyčná nemá peníze), dělají na kůži ošklivé fleky a jiné nepřístojnosti. Píše o tom:
http://manzelka.bloguje.cz/788946-zohaveni-z-pafrumerie.php

a prý i Pekárková, viz komentáře u Manželky.

Anonymní řekl(a)...

Fandím, tleskám, jsem nadšená! I já patřím k bledým aristokratkám, které se na slunci spálí...a na své "aristokratické bělobě" si zakládají. Bohužel v módě solárií a snědé pokožky nás takových moc není.

Anonymní řekl(a)...

Já se opaluju tak nějak bez snahy přičinění... V létě se docela poctivě mažu, ale stejně mi to do bronzova vyleze. Sněhurky se mi vždycky líbily.

Anonymní řekl(a)...

Ja som tiež bledá - vlasy s ryšavým odleskom, pehy a zelené oči. A svoju aristokratickú belobu si strážim, hoci majú všetci kopec pripomienok. Ja sa tak cítim dobre a Vám tiež porcelánová pleť svedčí :-)

Pekný deň a ...

PS: ... veľmi sa mi páči Váš štýl - svieži, nápaditý a očarujúci...

EsmeZ

Anonymní řekl(a)...

Díky, houšť a větší kapky! Nikdy se neopálím, maximálně zčervenám a naberu pár pih a až teď, po třicítce jsem se naučila z toho nedělat vědu..

Anonymní řekl(a)...

oooooooooooo, i ja miluji svoji bledost, jeste jsem se nikdy neopalovala, ani jsem nebyla v solariu, u jinych to neodsuzuji, naopak nektere primerene opalene damy se mi libi, ale ja to nedokazu, nekam lehnout a chytat bronz,to bych se zblaznila,jsem neuroza,cha cha, jsem svetla, mam blond vlasy, je mi tricet sest, ale zatim vrasky 0, kazdz mi hada pod 30,treba potkavam jen mile lidi,ale treba za to muze i moje nesluneni

bb

Jája řekl(a)...

úžasný článek a úžasné komentáře!!! doteď jsem měla špatný pocit, že jsem bílá jak stěna a trochu jsem záviděla ostatním holkám jejich bronzová těla, ale vy jste mi holky otevřely oči!!! díky moc :D

Anonymní řekl(a)...

Za mě taky souhlas :-) Jsem bleďoučká (zrovna v neděli jsem si vyslechla, že jsem jako lady z anglického románu a proč se prý něčím nenamažu?), slunci se sice nevyhýbám, lehké opálení prostě vypadá dobře, ale hlavně u moře se mažu jako zběsilá. Tobě ale fandím, protože tvá barva pleti, vlasů a očí je společně prostě perfektní :-)
Enka

Channah řekl(a)...

Děkuji za tu smršť komentářů, založíme si klub bledých přízraků :)

Enka: jak, u všech čertů, může být spojení "lady z anglického románu" použito hanlivě?!?

LemurKata řekl(a)...

Vám to moc sluší.:)
Mně v zachování aristokratické běloby brání pihy. Ty mrchy pokaždé vyskáčou.:) A slunce se chytá, i když před ním prchám, s tím jeden moc nenadělá.:)
Ale souhlasím - ony to některé ty "mrkvově snědé" solárkové slečny někdy přehánějí. Nejspíš už po čase ztratí povědomí o tom, že už překročily mez, kdy ještě vypadají přirozeně.

Ivča řekl(a)...

Jasně, než znásilňovat vlastní kůži, nechť každý vypadá tak, jak má. Solárko, beta-karoten, ani Savo a Árijec neuznávám! Každá barevná úprava je poznat, a pak dotyčné vypadají jak figuríny z obchodů, brrr.
Mě aristokratická běloba nehrozí, jsem schopná opálit se i v zimě, kdy na půl hodiny vykoukne sluníčko. Zato vedle mě nádherně vynikne Radek coby zástupce vápenkářské lobby... A jsme ukázkový příklad toho, že protiklady se přitahují ;o)

Anonymní řekl(a)...

Channah: no, komentátorku mé pleťové barvy pravděpodobně nenapadlo rychle jiné "trefné" přirovnání :-) mě to tedy také nijak neuráží, že bych měla vypadat jako například Heathcliffova Kateřina nebo Vilette (pokud tak nedopadnu i v životě:-)
Enka

Veronika řekl(a)...

Ivčo: Tak to bychom si mohly založit klub "přirozeně se opalujících). Teď o zkouškovém nechodím ven, takže jsem hodně bledá, ale kdybych vylezla alespoň o víkendu, hned bych se opálila... Tak to prostě je:)

janča grillča řekl(a)...

máte rozhodně mé sympatie! a moc vám to takhle sluší. mně pořád lidé říkají ty jsi ale bledulka, nevadí mi to :) v létě mi naskakují pihy které zbožňuji, ale moc dlouho nevydrží.. dost mi vadí neopálené plavky na těle- a na nuda pláž nemám odvahu :) líbí se mi když má tělo jednolitou barvu a ne bílá prsa, zadek atakdál a zbytek hnědý.

N řekl(a)...

A já jak byhc se ráda opálila! Můžu být tři týdny u moře a célé léto se slunit, jediné, čeho dosáhnu,je maximálně zrudnutí! Jsem bílá jak sejr, odmala.:DJe to strašný, aspoň jednou byhc chtěla mít hezky čokoládovou pletť, nebo aspoň zdravě zbarvenou.. vypadám jako kdybyhc spadla do vápna.:(

Lanevra řekl(a)...

Zrovna jsem přesně o tomhle dopsala článek. Taky jsem příznivkyní světlé pleti. Často se mi stává, že mi lidé říkají "Kdypak se konečně opálíš?" nebo "Ty si takové bledulka, měla bys na sluníčku chytnout trochu barvy". Vždycky na to odpovím "Jsem šlechtična, ne přístavní dělník".

Anonymní řekl(a)...

Také si zakládám na své aristokracii a jsem ráda, že jsem bledule, tmavé vlasy a bílá pleť. Když se opálím, naskáčou mi červené fleky a pihy...kdybych měla být snědá, už se tak narodím. Mám právo být bílá a ne "oranžovo-hnědá mrkev" :-))

Unknown řekl(a)...

:D tak to mám výhodu, neb jsem přírodní blondýna, ale taková ta echt. Takže jsem totálně bílá, a stačí mi 30min na sluníčku a vypadám jak převařený ráček :D Bílá je dobrá ;)

Sára Krocan řekl(a)...

Já mám dost světlou pleť, ale má olivový nádech, takže se dá opálit. V létě mě baví hrát si na ,,španělku", v zime ně Sněhurku. Obecně ale mám raději na lidech bleou pleť. Přijde mi, že hodně opálená pleť už nemá přirozený barevný podtón, je až moc hnědá nebo oranžová. Také k vlasům to většinou nesedí... Navíc je pleť hrozně vyschlá.