5. 7. 2012

Knižní mystéria

Jedním z nejlepších rozhodnutí poslední doby bylo obnovení průkazky do knihovny - v Budějicích je knihovna v nádherné staré vile uprostřed zahrady. Knihy nejsou jen položky v katalogu, ale můžete se procházet mezi policemi a listovat. Zvolila jsem zábavnou metodu výběru knih - pokud nepasu po konkrétním titulu, vybírám si z několika polic "Nedávno vrácené knihy". Zaprvé je to zajímavý průzkum, co vlastně lidé čtou. A zadruhé je to náhodně daný předvýběr - i když o té náhodě by se dalo s úspěchem pochybovat. Co si myslíte o tomhle: půjčila jsem si při předminulé návštěvě tři knihy. Spojovalo je jen to, že byly v této polici, jinak byly různých žánrů a rozdílných autorů. A teď to přijde: hlavní hrdina knihy č. 1 a 2. měli stejné příjmení a jedna z postav knihy č. 2 si četla knihu č.3. Co se mi knižní vesmír snaží naznačit???

Od knih k oblečení: v současném horku preferuji lehké vzdušné šaty, jedny z mých favoritů jsou tyto Red Herring - jak jinak, než ze sekáče, za 165Kč. Kabelka je kožená, zjevně starožitná, opět sekáč a 150Kč. Boty Unisa (jedny z mála mých bot které jsou kožené skrz na skrz - včetně podrážky) - sekáč, 390Kč.



A mimochodem:



20 komentářů:

Stania řekl(a)...

Dokonalé!Šaty jsou naprosto úžasné a boty taktéž,klasika.Ráda chodím do knihovny,pobyt tam má na mě blahodárný vliv.Ačkoliv mám malé děti,domácnost atd.apd.stále se snažím číst.Nechci a nezakrním u hloupých seriálů jako většina matek a raději čtu a čtu když je to možné.

Katka řekl(a)...

Knihy si vybírám tím stejným způsobem. :D

Chtivá Pracka řekl(a)...

Dnes budu zlá. Celá kombinace je moc usedlá - šaty jsou sice zajímavé, ale nudnými tmavými botami a kabelkou jsou deklasovány na styl stará-mladá. Navíc mají trochu nízko pas a divně to láme postavu.

A ještě jedna ne snad výtka, ale vyjádření údivu: taky často nakupuju v s-h, ale dát 150 Kč za sekáčovou kabelku a bezmála čtyři stovky za boty (co na tom, že kožené) je teda docela úlet. Asi mám na sekáčové věci o hodně vyšší cenovou citlivost. Každý dle svých možností a preferencí:-)

Ani řekl(a)...

Olinka: Mně tedy přijde výrazně lepší dát 400 za sekáčové celokožené než 350 za plastové z tržnice (nebo libovolného obchodu prodávajícího stejnou úroveň kvality).

Boty jsou nádherné. Asi bych je za tu cenu taky nekoupila, ale jen proto, že si nemůžu dovolit mít o moc víc bot než potřebuju.

Jana řekl(a)...

Mně se celek líbí, i když taky preferuju světlejší věci. Boty bych s sh nekoupila, ale to neznamená, že se "to nedělá". DO knihovny chodím pořád... :-)

Channah řekl(a)...

Stania: děkuji a moc fandím :)

Kejtyna: někdy si říkám, že to musí být pro knihovnici zajímavé - stejná kniha se jí obratem vrátí k vypůjčení.

Olinka: proč zlá? :) Na tom přeci není nic špatného, že se ti model nelíbí. K botám: nové Unisa stojí od 100 do 150 liber (a je to na kvalitě poznat), takže 390Kč opravdu není hodně za boty, které dlouho vydrží a jsou velice pohodlné.

Ani, Janca: dík :)

Lucie Horáková řekl(a)...

Nedá mi to se nezeptat - a co to tedy bylo za tituly? :) Knihovny miluju a taky čas od času půjčuju "naslepo" z čerstvé vrácených knih, ale většinou jdu za něčím konkrétním a cestou naberu ještě spoustu dalších knih, které jsem vlastně chtěla přečíst už dlouho :D.
A šaty se mi moc líbí a souhlasím, že za kvalitní zboží ze sekáče ani 400 Kč není příliš - rozhodně ne, když se to srovná s cenou originálu. Ale pokud se podaří sehnat něco stejné kvality v nějakém tom sekáčovém výprodeji "vše za 50 Kč", je radost asi ještě větší :).

Anonymní řekl(a)...

Miluju knihy a vůni starých knih, z nichž čiší příběhy nejen psané na stránkách, ale i do nich vsáklé či obtisklé - tu vůně tabáku, jindy rozpláclá moucha mezi listy... Dlouho už se chystám založit si blog o knihách, abych nakazila další, ale vždycky pak místo toho skončím zase u knih místo internetu. Snad se jednou z anonymní Adivey stanu tou blogovou. :-)
Šaty se mi líbí moc, opravdu vypadají velmi vzdušně a příjemně. Mechově zelená kabelka je také skvělý úlovek i za tu cenu, která mi vzhledem k použité kůži nepřipadá vysoká.
Adivey

Stania řekl(a)...

Taky by mě moc zajímalo,které tři knihy to byly.Já v knihovně nejdříve mířím k novinkám,tam vždy něco vyberu.Ráda"študuju"různé knižní noviny a vypisuji si co bych si ráda přečetla.Doufám,že i mé děti budou vášniví čtenáři.

Channah řekl(a)...

Lucka, Stania:

Glover's Mistake - Nick Laird
A Home at the End of the World - Michael Cunningham
Wise Blood - Flannery O'Connor

Adivey: ano, ano, ta vůně! Nejsem v očichávání knih sama! A do blogu se pusť (a dej nám sem pak odkaz ;)

Plazmový hořák řekl(a)...

Překrásné šaty. Víc by se mi ale líbilo psaníčko nějaké výrazné barvy. Možná i boty. I když nejsem zastáncem urputného ladění.

Knihovna je pro mne nutnost. ALe takový antikvariát... Tam si vyloženě zakazuju chodit! Většina knih sice není drahá, ale pak mívají i takové ty laskominy jako starší ilustrovaná vydání ve slušné vazbě, nikoliv žádný hnusný paperback bez obrázku. A to už pak není problém necham v antikvariátu tisícovku a víc.
Možná někde v zátylku cítím, že bych Ti to neměla psát :)

Plazmový hořák řekl(a)...

A mimochodem... poslední obrázek = geniální. Praktikuji již dlouho. I kdyby měl muž nevím jaké tituly, jak zjistím, že literatura je pro něj fuj, má smůlu.

Unknown řekl(a)...

Boty a kabelka jsou překrásné. Ale nemůžu si pomoci, ale ty šaty se mi prostě vůbec nelíbí. Divný nesourodý vzor, střih, který deformuje postavu, ten nízký pas a absence jakéhokoliv tvarování je fakt smutné, nelichotivý výstřih a fakt hodně zvláštně řešená ramínka/rukávky.
Knihy taky čtu, do knihovny chodím (vždyť to taky studuju! :)), i když už ne tak často, jak by se mi líbilo a regály právě vrácené literatury jsou jistota. ;)

Lúthien řekl(a)...

Miluju knížky a do knihovny chodím často. Ale půjčovat si tímhle stylem mě ještě nenapadlo, většinou vím, co si chci půjčit. Šaty jsou nádherné!

Chtivá Pracka řekl(a)...

Byla jsem zlá, protože na tyto stránky chodím často a v drtivé většině případů se mi modely moc líbí, ale pozitivní komentář nenapíšu. A pak mi jednou nepadne do noty a hned se tu durdím:-) ale polepším se, slibuju:-)

Obecně bych si boty v sekáči asi nekoupila, pokud by nebyly úplně nové, ani nemám ráda (občasné a z nutnosti) půjčování bot třeba s kamarádkama, připadá mi to nehygienické (byť to nejsou žádné špindíry). A třeba teď jsem si koupila nové šaty za 200 Kč (já vím, haluz) a v sekáči jsem za takovou cenu přemýšlela nad jarním pláštěm (nakonec jsem ho vzala, byla ještě nějaká sleva, tak vyšel asi na 130 Kč nebo tak nějak:-)

Anonymní řekl(a)...

K šatům jediné - krása :o)
A ta knižní mystéria - zrovna teď jsem něco podobného zažila. Sedím u knihovny s dcerkou na klíně. Chce, abych jí říkala, co je v poličce za knihy, tak čtu tituly, až přijde Jirásek - Maloměstské historie. Ta jí zaujala - všechno jsou to nejméně stoleté knížky, v krásné vazbě. Chtěla knížku otevřít, tak jí otevřu nazdařbůh a narazím na naše příjmení :o)
Není to poprvé, co jsem něco takového zažila.
Jinak taky v knihovně vybírám knížky hlavně z právě vrácených. Vendula

Anonymní řekl(a)...

Žahavá Kopřiva: Takhle jsem se jednou s jedním (tedy bez titulu) rozloučila. JEDINÁ kniha, kterou měl, byla kuchařka. Vařil dobře, což o to, ale po třech dnech jsme vyčerpali veškerá témata... Prostě neměl "načteno".

rulisa řekl(a)...

Přišla jsem sem náhodně, po odkazu přečteném jinde.
Dovolím si nesouhlasi.
S tím čtením.
(Šaty, kabelky a botičky jsou mi fuk.)

Pokdu si spartnerem po třech dnech nemáte co říct, není to otázka čtení. Nebo snad předpokládáte, dámy, že v partnerství je potřeba si povídat o literatuře?
Je mi pětačtyřicet a jsme řpesvědčená, že možnost s někým si popovídat či nepopovídat spočívá jen a pouze v jeho a mojí inteligenci, achopnosti komunikace a smyslu pro humor.

A zrovna tak nevidím důvod, proč čtení povyšovat a priori nad sledování televize. Řada knížek, jež v knihkupectvích a knihovnách nejvíce jdou na dračku, má cca stejnou úroveň jako yty seriály. :-)

Pěkný a klidný svět sebejistototy s pocitem vlastní výlučnosti přeju. :-)

rulisa řekl(a)...

Za překlepy se omlouvám, nezkorigovala jsem to po sobě. Pozdní hodina.

Anonymní řekl(a)...

Šaty sú dokonalé, neviem sa vynadívať :)