10. 8. 2014

4 důvody, proč fotit "selfies"

Dříve byl autoportrét považován za důstojnou záležitost - člověk si představil mistra Rembrandta, jak při světle svic švidrá do zrcadla a na plátně mu pod rukama vzniká umělecké dílo. Autoportrét neztratil svůj kredit ani v době fotografie - umělci zkoumali svůj obličej a vytvářeli respektovaná díla.


Až nyní se z autoportrétu stala "selfie" a vystihuje ji asi nejlépe tento vtip:



Na internetu se můžete dočíst, že "Američtí vědci uznali zálibu v „selfies“ za psychickou chorobu" - podobný výzkum bychom jistě našli i o bloggerech, takže autorka těchto řádků nemůže "normálnost" ani předstírat. Ale vlastně ani nechce a rovnou se přiznává: ano, fotím selfies! (k blogu se zjevně přiznávat netřeba)

Když pomineme všechny zjevné patologické důvody (exhibicionismem počínaje a hlubinnými traumaty z dětství konče), jaké jsou vlastně důvody "selfies" fotit?

1) Vás obličej je objekt, který máte vždy po ruce. Nemusíte otravovat své bližní, aby vám stáli modelem, případně shánět tfp modelky. Můžete si vzpomenout ve dvě ráno, že cítíte puzení fotit, a váš obličej je vám ihned k dispozici.



2) Svému obličeji nemusíte vysvětlovat, jakou emoci má vyjadřovat - je nastaven přesně tak, aby dostál vašemu uměleckému záměru. Chcete fotit sebetrýznivé emo fotky? Váš obličej souhlasí. Pukáte nadšením a chcete vyfotit bláznivou dadaistickou fotku? Tadaaaa, váš obličej už šelmovsky pomrkává!



3) Když se fotky nepovedou, váš obličej se na vás nebude zlobit. Ani vás nebude uhánět, abyste už fotky konečně upravili a poslali. Můžete je klidně smazat a obličej ani nekvikne.


4) Díky mobilu a Instagramu můžete selfie vyblejsknout opravdu kdykoli a kdekoli.




Takže zahajuji setkání Anonymních Autoportrétistů: "Ahoj, já jsem Hanka. Fotím selfies." Fotíte také své autoportréty? Jsem zvědava, pochlubte se ;)

12 komentářů:

Lucie řekl(a)...

Tak to poslední je úplná top!
A selfies samozřejmě fotím - od chvíle, kdy jsem si koupila první vlastní foťáček. Naučilo mě to znát svůj obličej a umět se poté kdykoliv zatvářit "dobře", když mě fotí někdo jiný. Do té doby byly všechny mé fotky děs běs, většinou spací :D

Anonymní řekl(a)...

Ne. Proč bych to měla dělat? Když se na sebe chci podívat, mám zrcadlo. Nejsem narcis, co se furt musí fotit a někde vystavovat. Bohužel ale moderní technologie nezastavíme, takže se jen děsím toho, co přijde dál...

Anonymní řekl(a)...

Ne. Proč bych to měla dělat? Když se na sebe chci podívat, mám zrcadlo. Nejsem narcis, co se furt musí fotit a někde vystavovat. Bohužel ale moderní technologie nezastavíme, takže se jen děsím toho, co přijde dál...

Jana CM řekl(a)...

Nikdy mě nenapadlo se fotit, ono taky není o co stát, ale článek se fakt povedl, zasmála jsem se :-)

Holkamodrookata řekl(a)...

Já si onehdá zkoušela šatičky v HM a slyším z vedlejší kabinky mladý kočky jak se baví stylem - No a teď si ještě cvaknu selfie, to by jinak nebyl den aspoň jednou se nevyfotit.... Tak nevím...... Pár selfies jsem si taky cvakla, ale že bych to potřebovala denně.... :-D Každopádně ta poslední je fakt super načasovaná ;-)

Anonymní řekl(a)...

V 98 % případů vypadám tak blbě, že to se studem hned hned mažu. Takže nefotím. Občas se ale potřebuju v něčem vyfotit na Fler, a to tak dvě fotky z šedesáti vždycky vyjdou, a to se pak sama sebou kochám :o)
Vendula

Adivey řekl(a)...

Přidávám se k těm, kteří selfie vůbec nefotí. Fotím docela ráda, ale samu sebe fotit nemám potřebu. Natož jenom obličej... Na to mě neužije :)

Vita řekl(a)...

Ta poslední fotka je skvělá, ale i ty předtím - kéž by moje dopadaly stejně. Já selfies fotím v hojném množství, ale uveřejnění se jich dočká nepatrný zlomek, protože na většině z nich vypadám jako rozmazaný vraždící mutant...

Unknown řekl(a)...

Kdbby všechny selfies byly jako ty Vaše, tak by to nebylo až tak zlé, vlastně by se člověk mohl i pobavit nebo se zamyslet. :-)
Naštěstí nemám "instáč", takže podobným fenoménům jako jsou selfies unikám.

Channah řekl(a)...

Páni, díky všem za příspěvky! Jsem ráda, že většina pochopila nadsázku i to, že focení selfies není povinné ;)Škoda, že se do příspěvků nedají vkládat obrázky, byla bych na ty vaše celkem zvědavá...

Unknown řekl(a)...

Pro mě osobně není rozdíl mezi "selfie" a jinou fotkou...buď se mi líbí, či dokonce mě oslovuje, tím co vyjadřuje..a nebo ne.
Neoslovují mě nicneříkající obrázky našpulených tváří cvaknuté na veřejných toaletách (pokud to není vtipný dokument, který má další kontext činící z toho pozoruhodnost hodnou zaznamenání :-))
Nicméně - Hanko, tvoje selfíčka si vždycky ráda prohlédnu :-) To je jiný level !

Channah řekl(a)...

Stáňo, díky, to mám radost :) Já tenhle článek napsala vlastně i proto, že mi někdy přijde, že se vylívá dítě s vaničkou - tj. že se odsuzují všechna selfies hromadně (ale ani se tomu v záplavě těch koupelnových duck-face selfies nedivím), přesto si myslím, že je to škoda.