4. 6. 2016

Pecha Kucha Night

Hned na začátek tohoto příspěvku krátká scénka (volně převyprávěno a redakčně kráceno):

Sedím si tak u počítače a píše mi Mirek Vodák, architekt, zakladatel spolku CBArchitektura a velmi aktivní organizátor všeho možného:

MV: "Dobrý den, nechtěla byste vystoupit na Pecha Kucha Night?" (a přikládá odkaz)

já: (klikám na odkaz, slyšíc o PKN prvně v životě - aha, přednáškový večer architektů a designérů, jasný) "Dobrý den, proč ne,  moje cena za taneční vystoupení je taková a taková, nabídku tanců najdete zde."

MV: (zřejmě zaražen mou natvrdlostí) "Jen bych to upřesnil, že ne jako tanečnice, jak jste zvyklá, ale jako přednášející."

já: (ahaaaa - cože?) "Ach tak! Vidím "vystoupení" a odpovídám hned automaticky." (Následuje tentokrát neletmé pročtení stránek a panika, o čem že to budu vůbec přednášet.)


Možná jste chytřejší, než jsem byla v době promluvy já, a víte, co Pecha Kucha Night je, možná jste se dokonce některé z nich účastnili. Pro ty, kdo na tom jsou stejně, jako tenkrát já, malé shrnutí:

Pecha Kucha Night je přednáškový a setkávací večer s pevně daným formátem: každý přednášející má k dispozici 20 obrázků, každý z nichž se automaticky promítá na plátno po dobu 20 vteřin. Přednášející se tedy nemůže zapovídat (což byla zřejmě původní motivace vzniku večera) a pro dobro své i posluchačů je nucen vyprávět pěkně svižně. Tento formát vznikl v roce 2003 v Japonsku - Pecha Kucha je prý slangový výraz pro žvatlání a blábolení - a bleskově svou oblibu rozšířil do celého světa. (Více se dozvíte zde: http://www.pechakucha.org )



Ta českobudějovická se odehrávala v prostoru haly starého nákladového nádraží - organizátoři halu museli nejprve vyčistit od nánosů odpadků a vůbec ji celkově zušlechtit, přednáškový večer tak získal další přínosnou vrstvu (a prostor nádraží jednu vrstvu ztratil). Sešlo se zde mnoho zajímavých lidí na straně přednášejících i posluchačů, mě nejvíce zaujaly následující příspěvky:

  • Máša Dudziaková o propojení lidského těla a technologie vytetováním QR kódu, do kterého můžete na veřejně přístupném internetovém rozhraní nahrávat libovolná data (zatím se tam objevily mimo jiné fotky ze svatby, Máchův Máj a gay porno)
  • Mansour al Rajab, syrský lékař, který vyprávěl o vybombardování své špičkově vybavené nemocnice - dovolil si totiž ošetřovat nejen provládní pacienty, ale i ty povstalecké
  • Josef Lazar se svou hořce vtipnou prezentací životního osudu vědce (dva nezapomenutelné černé slidy "...a pak přišlo období temna.")
Musím se ale včas zarazit, jinak bych postupně vyjmenovala všechny přednášející - každý byl svým způsobem inspirující. 



A o čem jsem, po překonání stádia paniky, nakonec přednášela já? Spojila jsem svou tanečně-lektorskou praxi s módou a svých 6 minut a 40 vteřin věnovala propojení rovného držení těla a módního průmyslu (podrobněji jsem se tématu věnovala v psané podobě na Módním pekle: http://www.modnipeklo.cz/clanky/nova-norma-hrbatosti/ ). Přednáška snad zaujala, o přestávce za mnou dokonce přišla paní, abych jí postoj porovnala :)




Více o budějovické verzi Pecha Kucha Night se můžete dočíst zde: http://pechakuchacb.cz
Fotografie z večera vytvořil Jakub Cejpek: http://www.cejpek.com



1 komentář:

Maryska řekl(a)...

Kam jste se ztratila Channach? Libil se mi Vas styl oblekani i psani, uz nebudete publikovat? Diky za odpoved.