26. 2. 2012

Sto věží, sto chutí

Tento plodný víkend jsem trávila s velmi bohatým programem v Praze  - a že to trávení nebylo jen obrazné! Itinerář byl následující:

Den první - Čestr

Celou cestu autobusem Student Agency jsem si v duchu malovala dobroty, které si v Čestru objednám. Pokud je vám název restaurace Čestr záhadou, vězte, že to není žádný počeštěný patvar, nýbrž zkratka pro "český strakatý skot". A české stračeny daly název výtečné restauraci situované hned vedle Národního muzea. Gastronomický adrenalin ze mě ještě nevyprchal, tak nečekejte objektivní zhodnocení - nejlépe uděláte, když se do milého Čestru objednáte a sami posoudíte, kolik hvězdiček si zaslouží takové dobroty jako český hlemýžď vařený se zeleninou a zapečený v žampionech, žebro pečené 16 hodin pod poklicí na červeném víně nebo steak z veverky (125g, takže nebojte, o hlodavce se nejedná). A když už tam budete, nesmíte odejít bez nepřekonatelné domácí zmrzliny!


Den druhý - Vyšehrad a Maggie

Tělo potřebovalo nějaký čas na zpracování tolika chodů a zážitků, rozhodli jsme se tedy podpořit metabolismus dlouhou procházkou po kopcovitém okolí Vyšehradu. Nikdy dřív jsem v těch místech nebyla a ani jsem nečekala, kolik krásných zahrad, parků a zákoutí se tam skrývá. Nejvíc legrace jsme si užili u imitování sošek tří dětí - najděte pět rozdílů!


Protože počasí bylo předčasně aprílové, rozhodla jsem se připravit na všechny jeho rozmarné varianty vydatným vrstvením - teplé pletené punčocháče (Dorothy Perkins, 5 liber), kožené boty s kožíškem, vlněná sukně Eddie Bauer (97% vlny, sekáč 45Kč), rolák Majora (sekáč, 65Kč), přes něj ještě svetr River Island (sekáč, 149Kč) a navrch kabát Orsay.


Po lehkém obědu v italské restauraci jsme vyrazili nakrmit své duševno životopisným filmem o Margaret Thatcher - Železná lady. Naprosto vyprodaná Lucerna nás jen utvrdila v tom, že se chystáme shlédnout  výjimečný film. Po víc než hodině a půl ve mně ale zbyly velmi rozporuplné pocity - celý film táhla vynikající Meryl Streep zjevně v jedné ze svých životních rolí. Začátek filmu, který představil stárnoucí Margaret potýkající se s alzheimerem, by býval byl dobrým úvodem, od kterého by se retrospektivně odrazil celý fascinující Margaretin příběh. Film se ale neodrazil, zůstal prostě na místě poskakovat s občasnými odbočkami k příběhu, kvůli kterému jsme zřejmě všichni do kina přišli. Těch pár scén, ve kterých se film opravdu zabývá Margaretinou dramatickou politickou kariérou, je výborných (pokud jste někdy viděli záznam Margaretiných proslovů, pochopíte), ale je jich bohužel jen pár. Tak do poloviny jsem věřila, že se film rozběhne, ale pak už jsem pochopila, že paní režisérku zjevně víc fascinuje stará žena vyklízející skříň a rozmlouvající se svým mrtvým manželem. Škoda přeškoda, promarněná příležitost, protože za jak dlouho teď někdo najde odvahu tohle téma znovu natočit (a kde pak vezme další Meryl Streep).




Den třetí - Spiknutí na Olympu


... a tady vás budu pěkně napínat, protože den třetí byl ve znamení focení na blog. Focení začalo pěkně dramaticky vichřicí, hromobitím a plískanicí, nemohly za to však tři čarodějnice, alebrž Olympané, kteří nevyslyšeli předem podanou objednávku jarního počasí. Ale o tom už víc příště :)


P.S. Malý bonus:


Toto je pravý skotský špendlík - Skotové ho nosí připíchnutý na lemu kiltu, aby látku zatížil a zabránil tak jejímu nečekanému nadzdvihnutí  (nic s ním tedy vlastně nespínají). Tak a teď jste zas o jeden neužitečný fakt chytřejší!





11 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Železná lady mě mrzí, chtěla jsem se po dlouhé době vydat do kina... Tak se aspoň nechám překvapit příštím postem zde ;)
Adivey

Vita řekl(a)...

To jsem zklamaná, zrovna včera jsem v Elle dočetla rozhovor s Meryl Streep a říkala si, že podle něj ten film musí být neuvěřitelně zajímavý. :(

Jana řekl(a)...

Přiznám se, že Železnou lady jsem viděla před pár dny díky internetu. Ano, dost mě mrzí, že se to víc rochní v přítomnosti, protože jsem se těšila na tu historickou linku. Ale rozhodně bych to neuvrhla v zatracení. Jen pořád nevím, kam bych to zaškatulkovala, na životopisnou sekci je to málo životopisné, na drama zase jaksi bez rozuzlení...
Btw, krom podobnosti s elfkou a Magdalenou Koženou už jsem slyšela i Meryl Streep, čehož si nehorázně cením!
Sukni z 97% vlny závidím a asi zase prohledám sekáče, ať jsem příští rok připravená.
Mimochodem, ten chlapec v brýlích je štramák, ale víc už se nevyjádřím, protože s mým štěstím je to přítel/snoubenec/manžel, homosexuální kamarád nebo student katolické teologické fakulty a seminarista :p

Anonymní řekl(a)...

Jestli dobře koukám, tak onen štramák je pan manžel...

Channah řekl(a)...

Anonymní, Vita, Jana: já bych ten film taky nezatratila, má skvělé momenty, ale je prostě strašná škoda, jaký nevyužitý potenciál v tom filmu je.

Jana: ani ani ani, chceš seznámit? ;))

Anonymní: pro jistotu jsem se koukla do občanky, ale manžel tam v současné době není ;)

Liška Ryška řekl(a)...

Díky za to špendlíkové vysvětlení!

Takový skoro stejný stříbrný špendlík mám na jedné skotské sukni (kterou nenosím ráda, protože je to ten béžový Burberry typ / klan a já ho nemám ráda a béžovou taky ne:-).

Tak už ho budu používat správně. Hurá.
- Až si pořídím jinou skotskou sukni.

Anonymní řekl(a)...

tak přesně takový spínák někde vyštrachala babička a já z něj měla obrovskou radost...že by babi zamlada nosila kilt ? :-D

Anonymní řekl(a)...

Vyšehrad mám nad domem a potvrzuji, že je to skvělé místo na procházky a trávení nejen oběda :) I když je fakt, že krásných míst je v Praze spousta, jen je třeba je objevovat, což se mi postupně daří. Budějce mám hodně ráda, ale nelituju toho vypadnutí z nich, protože Praha mi za to stojí!
Do Čestra určitě zajdu, dík za tip, a sukně se špendlíkem je prostě úžasná :) <3
Verunka

Unknown řekl(a)...

Čestr je úžasné místo! Vyšehrad nádherný... jen ta Iron lady mě zklamala.Možná jsem ten film viděla jen ve špatném rozpoložení, ale zklamal mě. Čekala jsem víc. Nevím ani co, ale nějak to nebylo ono. Meryl Streep byla úžasná (neuvěřitelná perfekcionistka! Ten britský přízvuk byl super), ale stejně mi to nějak nesedlo... Veronika

Clare řekl(a)...

Vzpomínám si, že přesně takový špendlík někde doma máme, ale že by někdo nosil kilt... :D

http://living-in-curliness.blogspot.com/

Jana řekl(a)...

Channah, prosím zabalit do dárkového balení a posadit na spoj ČSAD Jihotrans směr Brno, buď na konečnou, nebo do Telče, tam ho můžu rovnou představit i rodičům ;) Na jednu stranu takové návrhy se neodmítají, na druhou - na cílené rande proto, že se mi někdo líbí, nevěřím. Už jsem to párkrát zkusila a to jsou ty největší propadáky. Ale taky se říká, že zkusit se má všechno, že...