14. 5. 2012

Budapešťská módní přehlídka

Právě jsem se vrátila z prodlouženého víkendu v Budapešti - jsem naprosto nadšena vším a vynáším Budapešť do výšin nebeských (i když připouštím, že má kritičnost je dosud zastřena třídenním gurmánským orgasmem v podobě perkeltů, paprikášů a klobásek). Nevím, do jaké míry vás zajímá popis lebedění v lázních, architektonických skvostů a tanečního festivalu, co vás ale určitě zajímat bude, je móda v budapešťských ulicích. A že se bylo na co dívat! Samozřejmě ne všichni, na které jsem se se zalíbením zahleděla, byli čistokrevní Maďaři - ale téměř pravidlem bylo, že když krásně oděný zjev promluvil, obvykle se mu z úst linula libozvučná maďarština. Maďaři jsou dle mého pozorování spíš drobní a nevysocí, ale vždy krásně upravení (s jistou dávkou ležérnosti, která jim velmi sluší) a Maďarky jsou elegantní a mají krásné vlasy. Jen pohled na boty v metru (častá noční můra pražských pozorovatelů) je mnohem veselejší - žádné ponožky v sandálech, žádné vyšmajdané sportovní boty. Maďary zkrátka móda baví a nebojí se barev a experimentů!

Samozřejmě jsem fotila - nebyl to vlastně žádný problém, stačilo vytáhnout foťák a zmáčknout, krásných modelů bylo všude dost.


Zde zřejmě "kancelářské" oblečení - zvládnuté na jedničku. Jednoduché šaty, balerínky a pán v obleku. Nemůžu si pomoct, (kvalitní) obleky prostě mužům sluší.


V pozadí paní v krásných bílých šatech (nikde žádná lezoucí podprsenka) a botech na klínku, v popředí šarmantní starší paní v parádní barevné kombinaci.


Na procházku se psem elegantně! ;)


Lehké letní šatičky, balerínky a pěkná kabelka. Když to srovnám s tradičním českým modelem (lezoucí ramínka od podprsenky, trekové sandály a Puma kabelka), zaslzím.


Krásně sladěný pár v důchodovém věku. Ty boty!


I takhle se dá běhat po městě - už jsem s tím asi otravná, ale představuji si, jak by podobný model pojala česká nositelka....


Stará paní v tradičním oděvu.


Opět jedna momentka - vyfotit v Čechách najednou dva pěkně oblečené chodce je téměř nemožné. Cyklistka v pastelových barvách byla opět v důchodovém věku!


To nejlepší na závěr - cvak z ulice s pěti elegantními chodci staršího věku. 



18 komentářů:

Henri řekl(a)...

A nešli oni z kostela? :-)

Vita řekl(a)...

V Budapešti jsem byla asi před deseti lety, ale také se mi tam moc líbilo, je to krásné město. Ochutnala jste kaštanové pyré?

Jinak modely na fotkách jsou sice moc hezké, ale minimálně v Praze vídám podobně oblečených lidí také poměrně dost, ne že by se tradiční hrůzy nevyskytovaly, ale jsou poměrně dobře vyvážené i krásně oblečenými lidmi...

Channah řekl(a)...

Henri: pokud ano, začnu asi propagovat náboženství ;))

Vita: určitě je nutné srovnávat hlavní města - ale v Praze mám občas pocit, že pěkně oblečení jsou často cizinci (i když samozřejmě je podíl pěkně oblečených Čechů vyšší než v okresním městě, to souhlasím).

Kaštanové pyré??? Musím jet znovu! :)

Anonymní řekl(a)...

No páni, to je paráda! Uvědomila jsem si, když jsem si ty fotky tak prohlížela, jak by bylo krásné tohle vídat i v českých ulicích místo džínového moru a botasek.
Blue

Anonymní řekl(a)...

Krásný! Btw copak má ten pěkně oblečený pán v té maxitašce MaxMara?:) Přeji pěkný den!

Anonymní řekl(a)...

jde také o to, že dle okolí fotek a toho, že jste byla na výletě, nezabloudila jste do těch obyčejných čtvrtí, kde jest ,,lid pracující,,. běžte si sednout do nějaké výstavnější české čtvrti a chvilku pobu´dte, odfiltrujte batůžkáře se sváčou okukující památky a bude vám taky zrak přecházet. i češi to umí, jen ne všichni a podle svých možností, čímž ale nechci omlouvat dost prachbídnou úroveň českého odívání

Vita řekl(a)...

Neochutnala? Tak to je skutečně na další cestu, protože je strašně dobré! Ono se sem sice vozí, ale většinou francouzské, které chutná jinak (a je drahé jak šlak).

Anonymní řekl(a)...

Budapešť je nádherná! A Szécsényiho lázně (nebo jak se to píše) - to je nejúžasnější pokoupání, jaké jsem zažila. Ale doporučuju v zimě - lebedit si v horké vodě, kolem mráz... jojo. A to jídlo - naprosto s váma souhlasím. Já byla jídlem tak nadšená, že jsem ani nevnímala, co mají lidi na sobě. Dodnes na to můj žaludek vzpomíná.
A byla jste v podzemí nahoře u zámku?
Vendula

Anonymní řekl(a)...

A mě teda kaštanové pyré nechutnalo... Ale taková jelení polévka v Egeru - to vám doporučuju! - krásné menší barokní město, jak jinak - lázeňské, s krásnou přírodou v okolí. Kousek je pohoří Matra - taky stojí za výlet. Je to sice dál, ale vážně stojí za to. (druhý komentář - tady vidíte, že jsem taky nadšenec do Maďarska :o)
Vendula

Unknown řekl(a)...

Přijde mi, že lidé na fotkách nejsou nic "tak extra", v Praze takové vídám na každém kroku a už ani takové moc nevnímám, že by byli nějak jó pěkně oblečení, ať už jsou to cizinci nebo ne.
A zdá se mi, že zrovna té slečně, nad kterou je popisek s "tradiční českou nositelkou s vykukujícími ramínky", také koukají ramínka podprsenky. Už mě trochu unavuje to, jak se na módních blozích neustále píše, jací jsou Češi barbaři. Není to pravda, rozhodně už to o drtivé většině populace neplatí, takže to generalizování přestává být na místě. Navíc v zahraničí (samozřejmě záleží na dané destinaci) to často není "lepší".
Jinak jsem z poloviny Maďarka a souhlasím, že Budapešť je krásná. :-)

Channah řekl(a)...

Anonymní 15.5. + Aboladen: já to právě dělám i v Čechách - jak už jsme psala, není možné srovnávat Budapešť a Budějovice, ale ve srovnání s Prahou mi přišla Budapešť celkově vyrovnaně upravenější... V Praze jsou samozřejmě k vidění krásné modely, není to ale stále standard. A přiznávám, že jsem určitě částečně ovlivněná dovolenkovým "raušem", kdy se všechno zdá pěknější ;)

Abych to shrnula, nebyla jsem tak fascinovaná tím, že bych v Budapešti viděla jen extra pěkně oblečené lidi, ale tím, že tam celkově nebyla záplava nešvarů (mezi kterými se tonoucí oko chytá pěkných stébel).

Channah řekl(a)...

Vendula, Vita: je to jasné, musím jet znovu :)) Neměla jsem kaštanové pyré a neviděla jsem v zámeckém podzemí! Zato jsme byla v lázních Gellert, vzpomínám se slzou v oku!

Liška řekl(a)...

To vážně vypadá, že Maďaři jsou vkusnější než my a víc si dávají záležet a častěji vyhazují staré věci z šatníku.

Hlavně dost oceňuju ty fotky - na to, že jsou to uliční momentky, jsou kompozičně podle mě velmi zdařilé a ukazují, co mají ukazovat - bez něčeho rušivého v pozadí apod. Pěkný!

Ten pán se psem mě dost pobavil, to je vtipná fotka sama o sobě.

(Já byla v Budapešti před 11 lety a módu jsem tam nesledovala, ovšem já osobně jsem si vzala s sebou samé vybrané kousky)

Anonymní řekl(a)...

Jé tu kabelku jakou má paní či slečna v dlouhých tyrkysových šatech mám také. Jinak fotky - to je pokoukáníčko jedna báseň. Martina

Anonymní řekl(a)...

no nemam pocit, ze nejak vynikaju oproti cechom v prahe alebo slovakom v bratislave..dokonca panie na poslednej fotke mi pripominaju cesko-slovensku realitu

Anonymní řekl(a)...

Nelze jinak než komentovat. Myslím si, že lidé, kteří mají peníze na to trávit svůj čas v lázeňských městech(myslím v lázních), mají i peníze na to se kvalitně, hezky a elegantně oblékat. Nemyslím si, že by mezi návštěvníky převažovali lidé, kteří na to nemají peníze. Tudíž je zcela zřejmé, že většina návštěvníků bude hezky oblečena. Myslím si, že kdyby Channach zavítala do jiného lázeňského města v České republice, určitě by také vyfotila plno hezkých, slušivých modelů, bez zbytečných módních úletů. Co se týká české módy, nejsem zastánce riflí, botasek. Ale myslím si, že plno elegantně oblečených lidí potkávám i v Praze.

Channah řekl(a)...

Anonymní 19.5.: Upravenost přeci nezávisí na penězích! Navíc Budapešť sice lázeňské město je, ale zároveň je to hlavní město s 1.8 milionem obyvatel, takže lázenští hosté určitě nejsou většinou...

Anonymní řekl(a)...

Zdravím :-) Já mám dokonce i maďarské předky a tak jsem se odmala moc chtěla podívat taky do hlavního města Maďarska.. a když se mi to před několika lety podařilo (bylo mi tehdy 13 let) byla jsem stejně jako vy uchvácená. Líbily se mi elegantní ženy, odvážné slečny a zajímavě oblečení muži. Ale co musím ještě dodat - oni jsou ti Maďaři taky zatraceně pěkní lidé.. nevím, jestli je to tím, že se usmívají a jsou veselí a hluční :-D , ale shodli jsme se s rodinou, že za Maďarem/Maďarkou se každý zdravý člověk otočí a zírá :-) Protože jsou krásní a sympatičtí. Gabriela z Prostějova