17. 5. 2012

Tanečnice (aneb můj malý coming out)

Tanečnicí jsem už od mala - jen mi skoro celý můj život trvalo tomu uvěřit. Pamatuji si, jak jsem se coby malé robě točila do padnutí s širokými organzovými stuhami, které mi rodiče přivezli z Ruska (kromě stuh, čepice a gumové krysy Vasilisy se tam tehdy prý nic koupit nedalo) a tančila v obýváku na Zagorku. Vybrečela jsem si kurzy baletu (maminka mě chtěla míti pianistkou, ale po mých hysterických záchvatech nad klavírem rezignovala) a chodila na ně s vervou do té doby, než přišla nečekána, nezvána nemoc.

Přeskočme teď pěkných pár let, kdy byl s tancem (a spoustou jiných aktivit) utrum, a přenesme se do chvíle, v níž jsem přišla na svou první hodinu orientálního tance. Bylo mi samozřejmě jasné, že nikdy nebudu někde vystupovat a že mi to třesání stejně nepůjde, ale jako správný beran ráda zkouším nové věci - a světe div se, tanec se zasekl drápkem a nepustil. Roky plynuly, vystřídala jsem hodně učitelek a stylů, našla si ty své (z obou kategorií), začala vystupovat, učit, založila taneční skupinu, vyrazila do Egypta za místními tanečnicemi, začala pořádat taneční show, spoluzaložila taneční studio... Ale pořád se mi tam někde vzadu v hlavě ozýval protivný hlásek, který důležitě oznamoval, že stejně žádná pořádná tanečnice nejsem, že je spousta lepších tanečnic a o co se tu vlastně snažím, když to ani není žádné pořádné povolání a studovala jsem docela jiné věci.

Nevím, co se stalo, že mi to konečně došlo - už od těch stuh z Ruska, ale spíš už od narození, jsem tanečnice. Není to něco, co dělám, je to něco, co jsem. A nejvíc se nasměju s členkami své taneční skupiny, nejvíc pyšná jsem na svoje studentky, když tančí, a nejradši mám ten adrenalin těsně před show, kdy už všechno běží svým nezastavitelným tempem. Ne, pořád zdaleka nejsem nejlepší tanečnice na světě a stále se toho mám moc co učit - ale konečně mě trklo, že to je má regulérní životní cesta, ne iluzorní mýdlová bublina. Halelůja, trouby andělské, tanci zdar!

Mé taneční stránky najdete ZDE

Kvízová otázka na závěr: Kolik potřebuje orientální tanečnice kostýmů? ... Ještě jeden!

(foto úžasný a dokonalý Jiří Tvaroh - http://www.jiritvaroh.cz )


26 komentářů:

Unknown řekl(a)...

Ty jo, tak je nádhera!!!!! Ano, jsi tanečnice, to charisma a energie se nedá zapřít. Tady je vidět to co si myslím už od té doby, co navštěvuji Tvůj blog. Ty jsi vznešená egyptská kočka!!! držím palce v další činnosti.

Iva.Cz řekl(a)...

Tančím, tedy jsem :-)
Myslím, že se najde nemálo těch, kdo ti budou přesně rozumět ... jak v těch pochybnostech, tak v tom konečném poznání :-)

Anonymní řekl(a)...

Tak tu první modrou kanýrovou sukni bych ti s radostí čórla :D

Krása. Tanci zdar!

Praevka řekl(a)...

"Není to něco, co dělám, je to něco, co jsem." - je krásné, když si člověk toto uvědomí u čehokoliv, co ho naplňuje... takže gratuluji, že jsi se dostala do toho stadia :-) Mimochodem chválím fotky a nemůžu si pomoct, ale všechny sudé na mě působí takovým zvláštním dojmem - jako z Muchových plakátů.

Anonymní řekl(a)...

Moc krásné! Tvé taneční stránky jsem si vygooglila už dávno a teď sleduju stylem: "Proč není příspěvek na blogu? Aha, má vystoupení tam a tam..." :-D Taky jsem našla stránku, kde prezentuješ své kurzy AJ a jsi tam ještě blond. Tak teď využiju příležitost a napíšu, co si taky už dlouho myslím. Totiž že změna barvy byl výborný počin, ale ofina - to byl počin roku, ne-li desetiletí.
Upřimně přeji stálé zdraví.
P.S.: Poprvé Ti i já něco závidím. A sice to, že jako orientální tanečnice potřebuješ vždy jen o jedny šaty víc. To já, co šiju historické kostýmy, jich potřebuju vždycky tak ještě 5.
Adivey

Anonymní řekl(a)...

Hrozný forky, zvlášť a tý druhý vypadáš blbě

Anonymní řekl(a)...

Můžu se zeptat, cos studovala?

Stania řekl(a)...

Moc pěkné!Tvůj styl se mi líbí,jsi prostě jedinečná!

Anonymní řekl(a)...

Moc blahopřeju k tomu, že jsi našla svou životní náplň a něco, co ti přináší radost. To je krásné zjištění! Držím palce, ať se dál daří! :)))
Veronika

Anonymní řekl(a)...

SUPER!!!

Anonymní řekl(a)...

Paráda!!!

Smím se zeptat, odkud pochází sukně na ftce č.3 a 5 (pokud to není tajné)? Děkuji!!!

Anonymní řekl(a)...

Tak teď už vím, u koho budu pokračovat s orientem, pokud jednoho dne přesídlím do Českých Budějovic. (Protože v Českých Budějovicích by chtěl žít každý!) Čím to je, že orientální tanečnice jsou tak krásné? :) M.

Channah řekl(a)...

Moc děkuju za tu nálož komentářů!

Adivey: já jsem blond přirozeně, na tmavo se barvím, ale cítím se v tmavé mnohem líp :) O ofině ani nemluvě.

Anonymní 16:11: studovala jsem jazyky na pedáku

Anonymní 20:41: tajné to není, ale užitečné asi taky ne - oba kostýmy jsou z Káhiry, ten stříbrný Yasser a ten červený Mahmoud Abdel Ghaffar (i se sukní).

M.: jen do toho, všichni přestěhovat do ČB a hned druhý den ke mně na kurzy! ;)

Vita řekl(a)...

Tak to máte můj obdiv, orientální tance mi připadají strašně složité na koordinaci pohybu... Kostýmy jsou krásné, pořád mi doma leží jeden rozešitý pro kamarádku, už bych ho měla dodělat... :)

Anonymní řekl(a)...

Jéje, nedala by jsi sem svou fotku, když jsi byla blond? Snad nejen mě by to zajímalo, jak Ti to slušelo:-) Alča

Anonymní řekl(a)...

Úvodní slovo strhující, fotky skvostné, držím palce do víru tance!!

Unknown řekl(a)...

Tanec je skvělý - ať už je jakýkoliv. A orient je pro mě taky srdcovou záležitostí, takže rozumím... Taky si často říkám, že tanečnicí jsem (občas je mi třeba do breku, mám chuť být na lidi protivná a pak si řeknu "jsem tanečnice! Měla bych se usmívat! Narovnat a motivovat!"), že to nemůže být jen povolání nebo zájem, ale postoj k životu. Ty fotky jsou úžasné, moc Ti to sluší! Chtěla bych Tě vidět tančit naživo. Veronika

Anonymní řekl(a)...

A to mně se podařilo Hanku párkrát vidět tančit, tehdy ještě s Majuškou, Miškou a Monyčkou v "týmu". Jó, to byly hezké časy! Ráda zas na nějaké vystoupení přijdu, ale moc se mi to poslední dobou nedaří dostávat se do Budějc... ale určitě není všem dnům konec :)
Verunka

Anonymní řekl(a)...

Páni ty fotky jsou nádherné!!! Moc Ti to sluší. A ty kostýmy ách .
Taky bych je chtěla a hrála bych si na vílu :-)

Channah řekl(a)...

Vita: tohle zas neumím já - na šití a zdobení jsem strašlivě nešikovná a hlavně netrpělivá :) Než bych si něco nazdobila, dřív bych to prohodila zavřeným oknem.

Alča: zkusím nějakou slušnou najít a hodím ji na Facebook (https://www.facebook.com/mezinebemazemi )

Veronika: přesně vím, o čem mluvíš, je to tak :) Naživo tančím (hlavně se skupinou) všude možně, tak na nás snad dříve nebo později narazíš.

Verunka: no vida! A kde byla Manu? Že bys byla bývala viděla celé složení M+M+M+M :D (já jim to tedy kazila)

Anonymní 18. a 19.5.: děkuju!

Henri řekl(a)...

Takže Budějce? A já si včera za volantem říkala, jestli to skotačící štěňátko táhnoucí paničku v žlutých kalhotách na provázku přes přechod na Mariánském patří tobě :-).

Anonymní řekl(a)...

Manu tam byla určitě taky, ale tu neznám osobně. Monča je moje spolužačka z gymplu, Míša taktéž ale z nižšího ročníku. A Majuška mě učila němčinu :) Tak proto.
A šéfka se musí vždycky trochu odlišit, ne? ;-)

Channah řekl(a)...

Henri: myslíš ten ostudný moment, kdy můj šestikilový vořech chtěl na přechodu zakousnout padesátikilového dobrmana? Ne, to jsem určitě nebyla já! ;)

Verunka: no vida, svět je malý! :)

Anonymní řekl(a)...

ty fotky, prostě nádhera!

Alena Petrikova řekl(a)...

Princesko, to je nádherný text!!!:-) Gratuluji ke coming out!:-*

Anonymní řekl(a)...

WAW! Jste nádherná a kostýmy také :)